Novi Pravilnik za Tehnički Pregled

Novi Pravilnik o Tehničkom Pregledu Vozila

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila stupa na snagu 5. jula, pa neispravna vozila više neće moći da produže registraciju tako lako kao ranije, pre svega jer počinju obavezno fotografisanje vozila iz više uglova i rigoroznije kontrole ispravnosti.

Gledanje kroz prste vlasnicima i registracija automobila koji se nije pojavio na liniji za tehnički pregled za koji dan odlaze u istoriju. Vozače umesto toga očekuje tehnički pregled u trajanju od najmanje pola sata za putničko vozilo, a potom i fotografisanje vozila (pet fotografija), uz naznačeno mesto i vreme fotografisanja. Postoje i neispravnosti zbog kojih vozila neće moći da prođu pregled.

“Proveru neće proći vozila čiji su pneumatici ispucali ili nemaju dovoljnu dubinu šare, kao ni ona čije je vetrobransko staklo puklo i pukotina ima tendenciju daljeg širenja. Obavezna oprema u vozilu mora biti kompletna, ali je najvažnije da uređaji za upravljanje ili zaustavljanje budu potpuno ispravni. Ukoliko vlasnik ne poseduje važeće uverenje o prepravci vozila za naknadno ugrađena ksenon svetla, folije za zatamnjivanje stakala, zamenu motora, ugrađen plinski uređaj, kuku za vuču ili tehnograf, tehnički pregled mu neće overiti tehničku ispravnost”, rekli su u jednom ovlašćenom servisu.

Suština Novog Pravilnika za Tehnički Pregled

Izduvani ili usled starosti oštećeni pneumatici sa dubinom šare manjom od fabrički dozvoljene, označene TWI oznakom na samom pneumatiku

Pored toga, kako su iz MUP-u objasnili za „Sat plus“ vozači nikako ne bi trebalo da veruju onima koji im ponude mogućnost da dobiju registracioni list i produže registraciju. Da uopšte ne odvezu automobile na tehnički.

“Uglavnom se u tim slučajevima falsifikuju registracioni list i uplatnice, a ako se to utvrdi, registracija će biti poništena, a vlasnik vozila ne samo da će morati ponovo da plati sve propisane dažbine već će biti i saslušan zbog pokušaja prevare”, navode oni.

Iz MUP-a upozoravaju i da tehnički pregled neće moći da se obavi ukoliko je identifikaciona pločica oštećena ili izbledela. Radi se o maloj plastičnoj ili metalnoj pločici koja se najčešće nalazi ispod haube. Kod pojedinih automobila na desnom stubu u kabini, na kojoj se nalaze osnovni podaci o vozilu. Kao što su broj šasije, najveća dozvoljena masa i slično.

Važno je da kontrolor može sve podatke jasno da pročita. Jer ukoliko neke od tih podataka ne može jasno da vidi, uputiće vlasnika takvog vozila da se obrati ovlašćenom predstavniku proizvođača te marke, gde može dobiti novu identifikacionu pločicu.

Činjenice

Izduvni gasovi za sada neće uticati na tehnički pregled, odnosno ako se utvrdi da su parametri iznad dozvoljenih, građani će o tome biti upozoreni

Vozila bez katalizatora, kao i dizelaši sa softverski onesposobljenim DPF filterima moći će da se registruju najkasnije do 5. jula 2021. godine.

Neispravnosti zbog kojih vozilo neće proći tehnički:

  1. Prljavo vozilo
  2. Neispravni brisači
  3. Nečitljiv broj motora
  4. Pukotina na vetrobranskom staklu
  5. Neispravan uređaj za zaustavljanje
  6. Vidno mehaničko oštećenje šasije
  7. Neispravni svetlosnosignalni uređaji
  8. Nekompletna obavezna oprema u vozilu
  9. Oštećena identifikaciona pločica na vozilu
  10. Vlasnik ne poseduje važeće uverenje o prepravci vozila
  11. Izduvani ili usled starosti oštećeni pneumatici sa dubinom šare manjom od fabrički dozvoljene, označene TWI oznakom na samom pneumatiku.

Za nove vesti i informacije, kao i o ponudama, posetite nas sajt Boss Auto, ili nasu Blog stranicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu