Razlike izmedju halogenih, ksenonskih I led svetala

Razlika izmedju halogenih, ksenonskih I led svetala su u današnje vreme postale velike. Primetili ste tokom vožnje da ne izgledaju sva svetla na automobilima isto. Neka su žućkasta, neka beličasta, a neka imaju plavičast odsjaj. Pritom, neka svetla sijaju jače u odnosu na druga. Faktori koji utiču na ovakve različitosti automobilskih svetala jesu starost automobila. Savremeni automobili uglavnom poseduju jača svetla u odnosu na svoje starije prethodnike.

HALOGENA SVETLA

Halogena sijalica napravljena je od staklenog omotača, otpornog na visoke temperature. Sacinjava je gas koji je uglavnom kombinacija argona i azota, i sijalično vlakno s volframom. Da bi proizvela svetlo, halogena sijalica prima struju zagrevajući se do temperature od 2.500 °C kada počinje da svetli.

Halogena svetla obično su najpopularnija opcija u automobilskoj industriji, a razlozi za ovo su njihova jednostavnost, praktičnost i niska cena. Halogena sijalica ima vek trajanja od oko 1.000 sati, a trošak zamene je niži u odnosu na druge sijalice.

Halogena svetla, iako popularan izbor za vozače, sve više automobilskih kompanija ih koristi kao rezervnu opciju. Razlozi za ovo su sledeći – Vek trajanja halogene sijalice se završava onda kada volfram ispari iz sijaličnog vlakna. Gomilajući se na staklenom omotaču i prouzrokujući pucanje sijaličnog vlakna koje, kao posledica toga, postaje nefunkcionalno. Još veći problem je taj što halogena sijalica proizvodi velike količine toplote, što dovodi do povećane potrošnje električne energije.

Osetljivost halogenih sijalica na različite supstance predstavlja dodatni problem. Jedan od primera je da se prilikom njihove zamene, nikako ne preporučuje dodirivanje kvarcnog staklenog omotača rezervne sijalice golim rukama. Razlog je necistoca i masnoca s prstiju lepi za njega, prouzrokujući nejednako zagrevanje sijalice i skraćivanje njenog veka trajanja. Umesto toga, za zamenu halogene sijalice na automobilu, koristite čistu krpu kojom ćete uhvatiti njen stakleni omotač. Najveća razlika izmedju halogenih svetala u odnosu na druga je što sijaju žuto.

 

KSENONSKA SVETLA

Naziv ksenonskih svetala proizilazi iz toga što se sijalice za ovaj tip svetala pune ksenonom(gasom), zahvaljujući kome proizvode beličastu svetlost. Ksenonske sijalice obično traju duže od halogenih. Razlog tome je sto se struja sprovodi kroz gas, a ne žicu i slično.

Automobili s ksenonskim svetlima moraju da budu opremljeni mehanizmom (prskalicom) za pranje. Zato što prljavština i prašina na farovima može da rasprši svetlo koje emituju ksenonske sijalice i tako ometa druge vozače.

Ksenonska svetla traju duže u odnosu na halogena (oko 2.000 sati u normalnim uslovima). Ona proizvode i jače svetlo, što je od izuzetne važnosti kada je noćna vožnja u pitanju. Budući da pozitivno utiče na vašu bezbednost. Povećana vidljivost koju pružaju ksenonska svetla može da doprinese pravovremenom kočenju i reakciji. Na taj način sprečava se moguća saobraćajna nesreća.

Ne samo da ksenonska svetla sijaju jače, već i proizvode ravnomernije svetlo u odnosu na halogena. Ovo može biti od izuzetne važnosti ako živite u mestu s velikom frekvencijom pešaka ili biciklista. U tom slučaju vam „čist“ pogled na put može pomoći da ih uočite na vreme.

Najveća mana kseonskih svetala jeste njihova kompleksnost, budući da zahtevaju sofisticiranije, a samim tim i skuplje delove u odnosu na obična, halogena svetla. To dalje podrazumeva da i njihova zamena, u slučaju oštećenja, košta više.

Treba istaći i da je ksenonskim svetlima potrebno nekoliko sekundi da počnu da sijaju punim sjajem.

LED SVETLA

Princip po kojem LED svetla rade nije lako objasniti, ali ukratko, njihov rad zasnovan je na konstantnom protoku elektrona kroz poluprovodnik. LED sijalice mogu biti različitih oblika i mogu da emituju svetlost u različitim temperaturnim bojama, što je uvek naznačeno u kelvinima. Hladne su na dodir i ne sadrže toksične elemente, kao što su olovo, živa ili kadmijum.

LED svetla postaju sve popularnija opcija za automobile zbog toga što podrazumevaju primenu tehnologije koja zahteva neuporedivo manje energije, odnosno koja funkcioniše preko dioda koje emituju svetlo. Naime, njihovim sijalicama potreban je niži napon za funkcionisanje u odnosu na standardne halogene sijalice, zbog čega troše i do 10 puta manje električne energije. Ovo je ujedno i razlog zbog koga pojedini hibridni automobili (npr. Toyota Prius), kod kojih struja igra ključnu ulogu, koriste LED tehnologiju, i to ne samo za farove.

Drugi razlog zbog koga LED svetla preuzimaju primat nad konkurencijom jeste taj što, zahvaljujući svojim omanjim dimenzijama, mogu da budu napravljena u praktično bilo kom obliku i u bilo kojoj veličini. Naravno, ovo, osim što omogućava usklađenost s različitim modelima automobila, dizajnerima pruža mogućnost za fleksibilnost i kreativnost, što doprinosi atraktivnijem izgledu vozila.

Premda LED sijalice ne emituju toplotu dok svetle, kao što to čine halogene sijalice, ipak proizvode određenu količinu toplote na dnu emitera prilikom prolaska struje, što izlaže riziku susedne sklopove i kablove.

Ovo je ujedno i razlog zbog koga LED svetla zahtevaju prisustvo sistema za hlađenje. Nažalost, sistemi za hlađenje nalaze se u motornom prostoru, što otežava održavanje adekvatne temperature.

ZAKLJUČAK

Kao i u slučaju većine stvari, kada je u pitanju automobilska industrija, odabir svetala za vase vozilo zavisiće od brojnih faktora, kao što su model automobila koji vozite, lične preference i, naravno, budžet koji imate na raspolaganju.

Razlika izmedju svetala je velika, te gledajte da odaberete prava.

Za ugradnju bilo kog tipa svetala koja nisu fabrički predviđena, obavezno se raspitajte o uslovima za prolazak na tehničkom pregledu.

Pre nego što se odlučite za ugradnju bilo kog od navedenih tipova svetala, dobro se raspitajte oko aktuelnih zakona u vezi s istim, odnosno oko mogućnosti dobijanja atesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu