Zimske Gume | Negativni Efekti Voznje U Letnjim Danima

Zimske Gume u Letnjim Danima

Pre par dana, u razgovoru sa jednim nasim dugogodisnjim klijentom i pre svega prijateljem smo se dotakli teme automobilskih guma. I posle nekih 10-ak minuta price, o svemu i svacemu u vezi guma, izjavio je da jos vozi na zimskim gumama i ako je kraj Maja. To me je podstaklo da napisem malo vise o negativnim efektima voznje na zimskim gumama u letnjim periodima. Ovog petka Boss Auto 021 radnja Vam preporucuje da posetite nas sajt, prociteta ovaj tekst, ako niste jos stavili letnje gume, kako bi ste to uradili.

Negativni Efekti Voznje Na Zimskim Gumama Leti

Svi smo makar jednom culi nekog nase prijatelja kako razmislja da pregura letnju sezonu na zimskim gumama. Sto zbog ekonomicnosti, sto zbog manjka vremena da se zamene, ovo nije pametna odluka. Kako ce se Vas automobil ponasati prilikom voznje na zimskim gumama u letnjim danima i kako to utice na same preformanse automobila, a pre svega bezbednost u saobracaju. Malo cemo dublje zaci u ovu temu i objasniti zbog cega ovo nije dobra praksa, a i spomenute potencijalne posledice.

Kao sto vecina Vas zna, po zakonu o sabracaju, u zemlji Srbiji, od 1. Aprila vise nisu obavezne voznje na zimskim pneumaticima. To naravno ostavlja izbor da li produziti na istim, ili staviti letnje gume. Iz prethodne recenice mozete zakljuciti, da voznja na letnjim gumama nije zakonom obavezna, i samim tim, nikakvu kaznu necete platiti ako leti vozite na zimskim gumama. Medjutim, brojni strucni teskovi su pokazali da je prelazak na zimske gume razumna stvar i takva odluka bi mogla da Vam ustedi novac kao i poveca Vasu bezbednost u saobracaju.

Vodjeni su razliciti testovi kako bi se ispitale preformanse letnjih i zimskih guma uporedno. Utvrdjene su razlike u ponasanju zimskih pneumatika tokom letnjih dana i perioda kada su ogromne temperature. Pre svega, zaustavi put, stabilnost, potrosnja (habanje) guma, a na kraju krajeva i potrosnja goriva. Sami rezultati su samo dokazali ono sto vecina nas zna, a to je da voznja leti u zimskim gumama moze biti opasna i da se zimske gume, na vrelom letnjem asfaltu znacajno brze trose.

Bezbednost u Saobracaju

Kada gledamo striktno sa ekonomske strane, mozda ne morate nove letnje gume da kupite, jer cete i dalje voziti na zimskim u letnjim danima, ali cete zbog toga morati mnogo brze da kupite nove zimske. Svi znamo kakve su kazne za lose pneumatike zimi, pa tako mozete osetiti i dupli udarac na Vas dzep.

Mozda i najozbiljniji problem u ovoj situaciji jeste problem bezbednosti u saobracaju. Dokazano je da je mnogo duzi put kocenja zimskih guma u letnjim uslovima voznje. Prilikom voznje od oko 80km/h put kocenja zimskih guma u letnjim danima je oko 3 metra duzi u odnosu na letnje gume. Ako je brzina kretanja automobila oko 100km/h, onda je duzina cak oko 9 metara. Svaka osoba iz ovoga moze da shvati da je u pitanju ozbiljan problem. Sacuvajte sebe pre svega prilikom voznje.

Mane zimskih guma, tokom voznje u letnjim danima, su mnogobrojne. Jedna od njih jeste i mnogo losija kontrola i preformanse prilikom skretanja (u krivinama) i pri ostrim manevrima. Zbog specificne smese u zimskim gumama, koja previse omeksa prilikom velikih temperatura, one nemaju dovoljno prijanjanje kao letnje i samim tim se smanjuje njihova trakcija. Sve to pospesuje mogucnost da se izazove udes. O potrosnji goriva necemo. To svaki laik zna. Mnogo je povecana potrsonja goriva ako leti vozite na zimskim gumama.

Razlika Izmedju Letnjih I Zimskih Guma | Zakljucak

Razlika u proizvodnji zimskih i letnjih guma nije samo u dubini i vrsti sare. Osnovna razlika predstavlja smesa od koje su gume napravljenje. Zimske gume su napravljene od mnogo fleksibilnije smese koja zadrzava preformanse i u velikim temperaturnim minusima, a po misljenju strucnjaka mogu da se voze maksimalno do temperature od 7° C. Letnje gume su pravljenje od totalno drugacije smese. Ta smesa ne gubi svoja svojstva na ogromnim temperaturama, kao sto se susrecemo leti. Detaljnije o ovoj temi mozete da procitate na sledecem linku.

Prema tome, Boss Auto 021 Vam preporucuje, da uvek promenite Vase pneumatike sa zimskih na letnje u periodu visokih temperatura. I ako Vam je mrsko, ili u ovom trenutku mozda zelite da Vase novce potrosite drugde. Zimske gume, i voznja u letnjim periodima Vam nece sigurno ustedeti novac. Samo ce Vas naterati da ranije kupite nove zimske pneumatike kako bi ste ispostovali zakonske norme. Razmisljajte o sebi i svojoj bezbednosti prilikom voznje. U ovom tekstu se saznali detaljnije negativne efekte, kao sto su prag kocenja, veca potrosnja goriva i druge.

Boss Auto 021 radnja se bavi prodajom auto opreme i auto kozmetike. Kod nas mozete pronaci akumulatore, patosnice, ratkapne, krovne kofere i krovne nosace, multimedije (univerzalne i za automobile), LED i Xenon Sijalice, i jos mnogo toga kvalitetno za Vase automobile.

Prema tome pravac Boss Auto 021 online kupovni sajt, ili nas posetite na Bulevaru Patrijarha Pavla 69, Novi Sad. Ne razmisljajte previse, nadjite sta Vam je potrebno, kupite, i docekajte na kucnoj adresi. Kao sto smo vec spomenuli, kada kazemo da imamo sve za Vase automobile, to i mislimo.

Boss Auto ne bih postojao bez Vas i predstavljace nam zadovoljstvo da cujemo i Vase misljenje. Mozete da podelite sa nama ostavljajuci komentar u delu ispod teksta, ili cinjenjem istog na nasoj objavi na Facebook strani ili Instagram profilu. Vidimo se sledeceg petka, na istom mestu, Vas Boss Auto Blog Team.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu