Kako da Zastitite Vas Automobil od Preterane Izlozenosti Suncu

Letnji Problemi Vozaca – Klima Uredjaji i Velike Temperature

Sa prvim letnjim danima vozači se suočavaju sa uobičajenim sezonskim problemom – kako zastititi automobil, kabinu učiniti hladnijom, a vožnju prijatnijom u uslovima kada su spoljne temperature preko 30 stepeni

Klima-uređaj će naravno biti od pomoći tokom vožnje, ali nije lako brzo rashladiti auto ako je duže vreme bio parkiran na suncu. Zbog toga prilikom parkiranja automobila tokom letnjeg perioda treba delovati preventivno.

Idealna varijanta je garaža, jer ste na taj način najbolje zaštitili svoj auto, kako od toplote koja zagreva vazduh u kabini tako i od sunčevih zraka koji nepovoljno utiču na farbu ali i na materijale u unutrašnjosti vozila. Nažalost, mali je broj vlasnika koji mogu sebi da priušte parkiranje u privatnoj ili javnoj garaži tokom čitavog dana.

Ipak, to ne treba da nas spreči da budemo dovitljivi i kreativni prilikom pronalaženja parking mesta na kome će naš automobil biti koliko-toliko zaštićen od direktne izloženosti sunčevim zracima.

Gradska Parking Mesta – Visoke Zgrade i Prirodan Hlad

U gradovima mnoga parking mesta nalaze se tokom većeg dela dana u senci koju stvaraju visoke zgrade i drugi građevinski objekti.

Zbog takve pozicije koja je u hladu vredi automobil parkirati i nešto dalje od krajnjeg odredišta. Lakše je posle posla prošetati koji minut više nego ući u auto koji je duže vreme stajao na suncu.

Pri tome, bitno je proračunati gde će se senka nalaziti u popodnevnim satim. Kada se vraćamo kući i kada je zračenje sunca najjače, a ne gde je hladovina ujutru kada dolazimo na posao i parkiramo automobil.

U mnogim ulicama hlad za svoj automobil možemo pronaći i ispod olistalog drveća. Krošnje stvaraju senke, i mozemo ih iskoristiti kako bi pokusali sto bolje zastititi automobil. Istovremno izvor biljnih sokova i smola koje kaplju na automobil. Drveće je i utočište ptica, čiji izmet takođe završava na spoljnim površinama vozila.

Zbog visokih temperatura leti se ove biljne i životinjske izlučevine brže stvrdnjavaju i doprinose oštećenju laka na automobilu. Treba dobro razmisliti koliko je ovakav način parkiranja isplativ. Pokusati sto bolje zastititi automobil, naročito ako imate nov automobil sa očuvanom farbom.

Prirodan Hlad

Ako se i pored toga odlučite da svoje vozilo parkirate u senci nekog drveta, potrebno je da pre povratka u automobil pregledate krov i druge spoljne površine i vlažnom maramicom ili ubrusom uklonite ptičiji izmet dok je još svež.

Vozači koji nisu u prilici da svoj automobil sakriju od direktnog uticaja sunčevog zračenja, mogu da nabave neko od pomoćnih sredstava. Zavesice ili štitnici koji se postavljaju sa unutrašnje strane staklenih površina. Ovi dodaci nisu skupi – mogu se kupiti već po ceni od par stotina dinara.

Njihovom upotrebom snizićete temperaturu u kabini, i zastititi automobil i što je još važnije, volan se neće zagrejati toliko da ne možete da ga držite rukama.

Ipak, ako svi ovi sistemi zakažu i posle napornog dana moramo da se vozimo u usijanom automobilu. Koji je način da auto najbrže rashladi? Ključna stvar je da se vreli vazduh u kabini što pre zameni novom količinom svežeg vazduha.

Najjednostavnji način je da spustite sva stakla sa jedne strane a da brzo otvarate i zatvarate vrata sa suprotne strane. Mislimo da ćete tako najbrže zameniti vazduh u kabini.

Posle toga možete započeti voznju sa dijagonalno otvorenim prozorima. Kako bi promaja što efikasnije nastavila da ubacuje svež vazduh. U ovim trenucima i klima-uređaj može da doprinese rashlađivanju pod uslovom da nije uključena recirkulacija vazduha.

Recirkulacija i spuštena stakla su kombinacija koja ne ide zajedno.

Pojedini novi modeli automobili imaju sisteme za daljinsko aktiviranje klime, tako da i u nekoliko minuta pre vožnje mogu da rashlade kabinu i učine vožnju prijatnijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu