5 Saveta za Bolje i Brze Pripreme Vaseg Automobila za Proleće

Prosla je Zima | Pocnite na Vreme Vase Prolecne Pripreme

Pripremite Vas automobil za prolece. Zimi je došao kraj. Posle nekoliko meseci borbe sa snegom, bljuzgavicom, ledom, solju, vašem ljubimcu potrebno je malo ljubavi da bi proleće dočekao u punom sjaju.

U ovom postu podeliću sa Vama nekoliko saveta o pripremi automobila za proleće i toplije mesece.

1. Poseta auto-perionici

Potrebno je da prvo detaljno operete svoj automobil i spolja i iznutra. To će vam dati dobru sliku o tome kako je auto podneo zimu, pre svega kada su u pitanju ogrebotine ili korozija, kao posledica prisustva soli. Ovo je vazno da uradite da ne bi doslo do korozije i rdje.

2. Provera svih tečnosti

Proverite nivo motornog ulja, nivo rashladne tečnosti i njen kvalitet. Takođe, proverite i kočiono ulje.
Kočiono ulje vremenom prima vlagu. Ako je nivo vlage prevelik, kočenje je slabije i ulje je potrebno promeniti. Prisustvo vlage veće od 2% smatra se opasnim.

Ulje u menjaču je takođe stvar koju bi trebalo da proverite (ukoliko niste znali, preporuka većine proizvođača je da se ulje u menjaču promeni posle 200 hiljada kilometara). Ipak, proveru nivoa i stanja menjačkog ulja prepustite mehaničaru pošto je proces malo komplikovaniji.

3. Vratite letnje gume na automobil

Ovo je greška koju dosta ljudi pravi jer je Zakon tu ostao nedorečen. Prema zakonu o bezbednosti u saobracaju  Vi možete voziti leti sa zimskim gumama. Sa stanovišta bezbednosti to je nešto što nikako ne bi trebalo da radite.
Zimska gumau letnjim uslovima ima jako loše performanse, duži zaustavni put. Takođe, pravite sebi i štetu jer se zimska guma leti dosta više haba.

 4. Ulje i Filteri

Motorno ulje smo već pomenuli. Nije dovoljno samo da nivo ulja bude između maksimuma i minimuma – važno je da ulje koje se nalazi u vašem automobilu bude kvalitetno i da ga redovno menjate.
Intervali za zamenu motornog ulja razlikuju se kod različitih proizvođača. Obično su intervali između 10 i 30 hiljada kilometara.
Redovno menjajte ulje i filtere na vašem automobilu. Tako ćete mu produžiti vek trajanja.

5. Ogrebotine i oštećenja

Poslednji savet posvećujemo estetici. Tek kada smo završili sve što se tiče mehanike i bezbednosti možemo se posvetiti saniranju sitnih oštećenja na našem ljubimcu.
Neke stvari možemo uraditi sami a neke stvari treba da prepustimo profesionalcima. Sami možemo odraditi poliranje farova ili poliranje sitnih oštećenja gde nije oštećena boja automobila.
Neko oštećenje koje nam bode oči, možemo takođe sakriti nekim atraktivnim auto stikerom.

Ukoliko poslušate ove savete dočekaćete proleće bezbrižni.
Samo redovno i preventivno održavanje Vašeg automobila učiniće da Vam on bude pouzdan i bezbedan saputnik na vašim putovanjima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu