Odrzavanje Automobila | Isplativost i Preporuke

Odrzavanje i Isplativnost Automobila

Ovog petka u Boss Auto tekstu smo zeleli da se dotaknemo jedne teme koja svakom vlasniku automobila prolazi kroz glavu kada zeli da menja svog ljubimca. Koji automobil je pametno kupiti? Da li je odnos kvaliteta i cene dobar? Da li je odrzavanje tog automobila, veliki udarac po dzep ili nije? Ovakva i jos mnoga slicna pitanja kupci automobila postavljaju sebi pre nego sto kupe neki automobil. Mi cemo probati makar malo da vam pomognemo u tome.

Cinjenice

Jedna od osnovnih cinjenica jeste da koji god automobil kupili, odrzavanje istog, tokom njegovog zivotnog veka prevazilazi kupovnu cenu tog vozila. To u sustinu znacni da se ne zanosite sa mislima da necete mnogo para utrositi u Vas automobil na odrzavanje. Hocete. Morate, inace ce se i najnovija kola pokvariti ubrzo.  Zbog toga se, osim novca koji se izdvaja za kupovinu, moraju uzeti u obzir i ostali troskovi (porezi, osiguranje, registracija i slicno). Isto tako mora se obratiti pažnja i na cenu goriva, kao i održavanja i popravki.

Zelje i kupovna moc kod svakog pojedinca je drugacija. U zavistnosti sta volite, i sta se odlucite da kupite, troskovi ce se isto tako razlikovati. Popravke mogu da Vas izadju jeftinije, jer je i Vas automobil jeftiniji, rezervni delovi su jeftiniji i lakse se pronalaze. Sa druge strane gorivo i potrosnja kod starijih modela moze biti povecana, i samim tim cete vise ustedeti ako kupite neki od savremenijih modela. Oni su modifikovani modernim zakonima protiv zagadjenja prirodne sredine, ekonomicniji su i efikasniji kad je potrosnja goriva u pitanju.

Jedna od najosnovnijih prednosti kod kupovine novih automobila jeste ta sto od Vaseg salona automobila dobijate garanciju. Samim tim imate na jedan broj godina besplatne servise na odredjenu predjenu kilometrazu, kao i besplatne popravke u slucaju kvarova. Naravno, to se odnosi na kvarove na koje Vi niste uticali, i nisu do Vas. Tako da dobro prostudirajte Vasu garanciju prilikom kupovine novog automobila.

Iz troskova koje pokriva garancija obicno se iskljucuju troskovi osnovnog odrzavanja automobila, kao sto su zamena ulja, zamena kocnica, creva, akumulatora i slicno. Zbog toga mnogi vozaci veruju da je najisplativiji polovni automobil. Kupovna cena je niza mnogo nego prilikom kupovine novog modela, mada kasniji troskovi mogu sve to da nadomeste.

Nase Preporuke – Koji su Najisplativiji Automobili?

Kao i uvek, strani proizvodjaci automobila su svoj proizvod osmislili tako da odise luksuzom, a da opet ima odlicne preformanse. Ulaze se mnogo u specifikacije vozila, kao i u estetiku i brzinu, kako bi potukli konkurenciju i ostvarili vecu prodaju svog modela. Kako je sve vise i vise pogled fokusiran na estetiku i brzinu, pouzdanost tu ispasta, pa postoje pouzdaniji i oni mnogo manje modeli odredjenih automobila.

Nemacka je predvodnik u automobilskoj industriji oduvek. Mercedes, BMW, Volkswagen, Audi, Opel, svaki je na svoj nacin kvalitetan, luksuzan i manje ili vise pristupacan. Najluksuzniji i najskuplji iz gore pomenutih su dosta skupi za odrzavanje, i samim tim Vam ih ne bi preporucili, ako ste neko skromnijeg budzeta, jer nekada veliki servis kod ovih modela moze prevazici cenu nekog polovnog automobila.

Opet, kada pogledamo malo dalje na istok, nailazimo japanska vozila, koja su pre svega poznata po svojoj pouzdanosti. Mozda nisu tako elegantna i brza, i nemaju zvucna imena kao Nemacki automobili, ali su nekada pouzdaniji od drugih. Toyota je predvodnik automobilske industrije na Istoku, i samom je vrhu po pouzdanosti u poslednjih 30 godina.

U poslednjem delu ovog teksta Vam predstavljamo neke od najisplativijih automobila za odrzavanje i kupovina, gde je odnos cene, kvaliteta i odrzavanja u odlicnoj srazmeri.

1. Ford Focus – Jeftino Odrzavanje i Pouzdanost

Ford Focus je jedan od automobila Americkog proizvodjaca, koji je dobro nastimovan, stedljiv, i u vecini slucajeva ne zahteva prevelike i preceste intervencije. Potrosnja je oko 6 i 6,5l dizela, sadrzi dobar i precizan menjac, kao i kvalitetne kocnice. Rezervnih delova za Focus ima dovoljno, lako se nabavljaju, po pristupacnoj ceni, jer se ovaj model proizvodi u Nemackoj.

2. Toyota Yarris i Corolla – Japanska Sigurnost

TOYOTA YARRIS – Poznato da su Toyota automobili veoma popularni kod osoba pripadnika zenskog pola, a razlog te cinjenice lezi bas u pouzdanosti i sigurnosti koju ulivaju ovi automobili. Kada je u pitanju Toyota Yarris, ovaj model troši oko 6,5 litara benzina i nekoliko godina unazad je proglašavan za najbezbedniji automobil.

TOYOTA COROLLA – Sto se tice Corolla modela, ovaj automobil je medju najprodavanijim modelima japanskog proizvodjaca, a za njih se vezuje prica da ih vlasnici ne menjaju zbog toga sto nisu zadovoljni njima, vec zato što ih dugo voze. Troskovi odrzavanja nisu previse skupi, a kao najcesci problemi kod ovog modela javljaju se svetlo motora i sistem isparavanja.

3. Opel Corsa i Astra – Nemacki Kvalitet i Povoljan

OPEL CORSA – Ovi automobili dolaze i u dizel i benzinac verziji, a razlika u potrosnji goriva je minimalna pa i nije neka velika razlika za koji god da se opredelite. Opel Corsa automobil je izuzetno stabilan, lako se vozi, odlican je izbor za pocetnike jer odise sigurnoscu. Najcesci kvarovi koje vozaci isticu kao problem jesu kvarovi zadnjih lezajeva tocka, ali i omanji problemi sa menjacem. Osnovno kod ovog modela je da nista nije previse skupo, a po veoma pristupacnoj ceni, dobijete Nemacki kvalitet i sigurnost, pogotovo ako se opredelite za nekih od najnovijih modela.

OPEL ASTRAOvaj je automobil je jedan od onih u koje su se vecina vozaca u Srbiji zaljubila kada je prvi put izabacen sa proizvodne trake. Napravio je pravi mali bum kod nas. Bilo koja verzija je pun pogodak. Vecina vlasnika deli misljenje da je dizel motor za nijansu bolji od benzinca. Potrosnja je oko 6,5 litara. Posebna paznja trebalo bi da se obrati na nivo ulja u karteru, koji moze ponekad da napravi problem u ovim modelima, pa je motorno ulje potrebno redovnije menjati. Ovaj auto je zasigruno jedan od omiljenih. Za to su prvenstveno zasluzni precizni upravljac, stabilno oslanjanje i pouzdanost u voznji, dovoljno mesta za putnike, veliki gepek i dobar spoljasni izgled.

Vidimo se sledeceg petka u nasoj Boss Auto Preporuka kolumni. Opet cemo Vam predstaviti 5 potrebnih proizvoda iz auto opreme i auto kozmetike, koje svaki vozac treba da poseduje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu