Klima Uređaj u Automobilu | Funkcionalnost i Upotreba

Uvecane Toplote – Velike Temperature i Uticaj na Automobile

Klima uređaj u automobilu je prestao da bude luksuz i postao potreba, naročito kada spoljna temperatura pređe 30°C. Vozači se u vrelom automobilu često unervoze i žure da stignu na odredište. Česte i greške koje prave prilikom vožnje. Posebno je važno da Vam vožnja bude prijatna kada krećete na duži put, naročito ako su sa Vama i deca.

Iz tog razloga Vam savetujemo da redovno proveravate stanje klima uređaja u Vašem automobilu. Razlog za to je kako biste imali dovoljno vremena za eventualne intervencije. Najbolje je da kontrolu obavite u ovlašćenom ili specijalizvovanom servisu pre početka sezone.Međutim, ukoliko ste zaboravili da to učinite na proleće, uradite u bilo kom trenutku jer ćete tako izbeći neželjene situacije, skupe popravke i negativne posledice po zdravlje. Takođe Vam savetujemo da između dva servisna intervala periodično i sami obavite proveru na sledeći način:

Uključite klima uređaj i isprobajte da li dovoljno hladi i da li ventilator duva na svim brzinama. Pažljivo osluškujte da li se javljaju čudni zvuci koji mogu da ukazuju na probleme u radu. U slučaju da se javi bilo kakva promena u radu klima uređaja, obavezno posetite neki od proverenih  servisa auto klima.  Ukoliko je sve u redu, spremili smo za Vas nekoliko saveta i preporuka za pravilnu upotrebu i održavanje klima uređaja.

Najpre zaštitite auto od sunca

Kako biste obezbedili što prijatniju temperaturu u kabini, postarajte se najpre da zaštitite auto od sunčevih zraka dok je još na parkingu pomoću zaštitnih folija, roletnica i navlaka. Time ćete sprečiti da vazduh u kabini postane vreo i brže ćete rashladiti unutrašnjost automobila po uključivanju klime.

Zatim rashladite automobil na pravilan način.

Najbolji način za rashlađivanje je onaj koji se obavlja postepeno i koji ne predstavlja šok za organizam. Nakon što startujete automobil otvorite prozore, uključite klima uređaj i podesite na uvlačenje spoljnog vazduha. Temperaturu podesite na minimalnu, a ventilator tako da duva najvećom brzinom. Vazduh usmerite tako da duva najjače kroz otvore na instrument tabli koji su najbliži prozorima. Ovako ćete na najbrži način izbaciti vreo vazduh iz kabine.

Pravilna upotreba klime tokom vožnje

Nakon što se vazduh u kabini promenio, zatvorite prozore i podesite klima uređaj na recirkulaciju vazduha jer klima lakše hladi vazduh koji je delimično rashlađen od vrelog vazduha koji dolazi spolja. Smanjite brzinu duvanja ventilatora i usmerite tok vazduha ka nogama i vetrobranskom staklu kako biste izbegli direktan udar hladnog vazduha u lice koji može narušiti Vaše zdravlje. Veoma je važno da temperaturu podesite tako da bude 5- 6° C niža nego spoljna kako vaš organizam ne bi pretrpeo šok nakon što izađete iz vozila. Sasvim je dovoljno da vam vožnja bude prijatna i nema potrebe da preterujete sa rashlađivanjem. Ukoliko pak insistirate na većoj razlici u temperaturi, obavezno isključite klima uređaj 15 minuta pre dolaska na odredište i uključite ventilaciju. Na taj način će se temperatura postepeno izjednačiti i vaše telo će lakše podneti spoljnu temperaturu.

Klima Uredjaj

Postoji još jedan veoma važan razlog zašto treba uključivati ventilaciju nakon gašenja klime. Tokom rada klima uređaja u isparivaču se stvara vlaga koja izuzetno pogoduje razvoju bakterija i raznih mikroorganizama koji mogu biti štetni po Vaše zdravlje. Ventilacija će isušiti isparivač i u znatnoj meri usporiti njihov razvoj. Ukoliko pak osetite neprijatan miris, najverovatnije su ga prouzrokovale nagomilane bakterije, te morate izvršiti dezinfekciju klima uređaja. Da li ćete to uraditi sami ili u servisu je na Vama, mada svakako preporučujemo da čišćenje i dezinfekciju obavi stručno lice. Ako se odlučite da to radite sami, na tržištu postoji specijalna auto kozmetika za tu namenu, najčešće u vidu spreja ili pene. U tom slučaju obavezno pročitajte uputstvo koje piše na sredstvu i detaljno ga sledite, jer ukoliko nanesete veću količinu od propisane možete stvoriti još veću vlagu, pa čak i oštetiti elektorniku. Ukoliko ništa od ovoga ne pomogne, znajte da je vreme za servis.

Još jedan važan savet je da ne uključujete klimu kada je motor hladan i kada se krećete veoma sporo. Ako baš ne možete da izdržite, podesite strujanje vazduha na minimum. Kod vožnji na kratkim relacijama isparivač nema vremena da se osuši, pa Vam savetujemo da u tim situacijama takođe ne uključujete klimu.

Koliko često treba raditi servis klime?

Uz pravilnu upotrebu i redovan servis, klima uređaj bi trebalo da Vas služi koliko i sam auto. Proizvođač vozila je predvideo servisni interval zamene filtera klime i on se obično radi na 10-15.000 pređenih kilometara, ili dve godineMeđutim, da biste bili sigurni, proverite u servisnoj knjižici ili konsultujte ovlašćeni servis. Važno je da servis klime obavlja stručno lice jer neadekvatno odrađen servis zamene filtera i dopunjavanja sistema može da se odrazi negativno na Vaše zdravlje, pri čemu su najčešći problemi sa respiratornim organima. Imajte na umu takođe da Vam se više isplati raditi redovan servis nego popravka ili ugradnja novog.

Kako da produžite životni vek klima uređaja?

Pored redovnog servisiranja, daćemo Vam savet kako da produžite životni vek Vašeg klima uređaja. Uključujte ga tokom cele godine, nekoliko puta nedeljno, barem na dva do tri minuta. Na taj način produžavate životni vek kompresora i sprečavate gubitak gasa i ulja, odnosno fluidne smeše.

Provera klima uređaja pri kupovini polovnog automobila

Ukoliko kupujete polovan automobil obavezno obratite pažnju na stanje klima uređaja. Naknadna popravka može koštati i više od 1000 eura. Imajte u vidu da je auto verovatno stajao duže vreme na auto placu. Ukolko klima uređaj nije servisiran i filter zamenjen, verovatno kupujete i bakterije prethodnog vlasnika. Rad klime ćete proveriti tako što ćete je uključiti i pažljivo osluškivati da li se javljaju neuobičajeni zvuci. Ukoliko se zvuk ne pojačava, podesite temperaturu na minimum i sačekajte desetak minuta. Najčešća greška koju kupci polovnih automobila prave jeste da uključe klima uređaj na kratko i ne sačekaju da vide da li će se auto rashladiti. Svakako Vam savetujemo da prilikom kupovine polovnog automobila posetite specijalizovani servis kako biste na vreme preduzeli neophodne intervencije.

1 Comment

  1. Kako biste osigurali sto ugodniju temperaturu u kabini, najprije se pobrinite da  zastitite auto od suncevih zraka  dok je jos na parkiralistu pomocu zastitnih folija, roleta i navlaka.  Time cete sprijeciti da zrak u kabini postane vruc i brze cete rashladiti unutrasnjost automobila po ukljucivanju klima-uredaja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Main Menu