Boss Auto

Bezbednost Vozača i Šta je Ergonomija Automobila?

Boss Auto 021 tim je ovoga puta želeo malo više i bliže da Vam predstavi detalje u vezi pitanja šta je to ergonomija automobila i kako ona utiče na bezbednost prilikom vožnje automobila. Kada se odlučite da kupite novi ili polovni automobil, čovek sve više obraća pažnju na udobnost i bezbednost vozila. Te dve stavke su i te kako bitni faktori prilikom odabira kvaliteta jednog automobila. Brzina, dizajn, dodatna oprema, sve te “ostale” stavke ne treba nikako da padnu u drugi plan. Naprotiv, trebalo bi da postoje stvari na koje treba da obratite posebno pažnju, jer te stvari i te kako utiču na Vaše zdravlje, kao i sigurnosti i bezbednosti prilikom vožnje.

Ergonomija automobila je postala veoma bitna stavka. Ova nauka se bavi dizajnom proizvoda tako da oni budu prilagodjeni ljudskom telu. Šta to znači ustvari? Uopšteno govoreći, cilj ove nauke jeste da se mašina (u ovom slučaju automobil), tj mašina, koja je u kontatku sa čovekom dok on obavlja neki posao, prilagodi čovekovim potrebama i ograničenjima i zahtevima, kako bi sama uloga te mašina bila bezbednija, bolje, pouzdanija i efikasnije.

Ergonomija Automobila

Guzva u Saobracaju | Neadekvatno Rastojanje

Što se tiče samih automobila, to u samoj suštini zanli da treba u obzir uzeti sve moguće postavke u automobile. Pozicija i organizacija instrument table, pa do toga kako osoba sedi na sedištu. Ergonomski izgled i performanse su važni u različitim aspektima života, ne samo u automobilskoj industriji. Inžinjeri mogu dizajnirati automobile da imaju ove karakteristike, pre svega obraćajući pažnju na sedišta, jer da se ne lažemo, tu vozači provedu najviše vremena, pogotovo profesionalni vozači, da uzmemo za primer kamiondžije. Najviše vremena se ergonomija bavila kancelarijskim stolicama, pa samim tim inžinjeri mogu dosta da utiču na samu udobnost sedišta u automobilu. Pre svega, zbog čega je bitna ova stavka, tj udobnost i kvalitet sedišta, i da oni budu na vrhunskom nivou, jeste Vaše zdravlje i sprečavanje pojava zdravstvenih komplikacija.

Za proizvodjače automobila je veoma važno da razumeju potrebu za ergonomijom sedenja. To ne znači da postoji idealno rešenje, tj jedno rešenje za sve automobile i korisnike. Najbitnije je da vozač i putnici budu udobno i adekvatno smešteni. Neadekvatno sedenje prilikom vožnje, npr predaleko od volana i papučica. To konstantno naprezanje, ili sedenje preblizu, mogu da dovedu do bola u nogama i ledjima i samim tim vreme provedeno za volanom mogu ozbiljnije da utiču na Vaše zdravlje i da ga trajno naruše.

Prema jednoj studiji, ukoliko vozite četiri ili više sati dnevno, za čak šest puta se povećava verovatnoća da ćete imati problema s leđima. Muskuloskeletni poremećaji takođe predstavljaju veliku opasnost za sve one vozače koji voze duge udaljenosti. Posebno se odnosi za one koji na taj način zarađuju za život, kao što su naprimer vozači kamionaautobusa, taksisti čak i policajci u patroli.

Šta Podrazumeva Ergonomija Automobila?

White Car On The Road

Kontrole vozila, pored sedišta, predstavljaju suštinski deo ergonomije. Počev od automobila koji se pale na dugme – poput mnogih Tojotinih modela, posebno Priusa. Isto sve to ide i važi i do energetskih sedišta, automatskih prednjih svetala, automatske kontrole klime i elektronske parkirne kočnice.  Najnovije ergonomske inovacije često karakteriše automatizacija i jednostavnost korišćenja. Ove osobine su pogotovo lakše za korišćenje vozačima sa invaliditetom.

Jedan od intrigantnijih trendova u ergonomskom dizajnu jeste pažnja koja se sada posvećuje starijim vozačima. Sve vrste automobila, uključujući sportske automobile, sada su dizajnirane da imaju kontrole sa većim tekstom i boljim osvetljenjem kako bi se povećala čitljivost. Ovo poboljšanje je direknot ciljano za starije ili osobe sa slabijim vidom. Čak su i ručke za vrata napravljene kako bi se omogućilo bolje prianjanje za ljude sa stanjima poput artritisa. Za više o ovoj temi pročitajte ovaj tekst.

Izvor: registracija-vozila.rs

Boss Auto 021 – Auto Oprema i Auto Kozmetika – YouTube Kanal

Boss Auto 021 | Radnja
Boss Auto 021 Novi Sad

Boss Auto 021 i nas time je tu uvek za Vas. Našim poučnim tekstovima pokušavamo da Vam omogućimo lakše odabire prilikom kupovine automobila, ili bilo čega drugog vezanog za automobile. Prema tome pogledajte naš online kupovni sajt. Veoma jednostavno mozete da ostvarite velike popuste za sve Vaše proizvode koje poručite putem našeg online kupovnog sajta. Isto tako odlučili smo da konstantno proširujemo naš asortiman, kao i da podignemo našu ponudu i predstavljanje proizvoda na novi nivo. Možete nas pronaći i na YouTube-u. Na nasem Boss Auto kanalu, možete ga posetiti putem ovog linka, moci cete da pronadjete pregrst kvalitetnih video materijala, pomoću kojeg ćemo Vam na nedeljnom nivou predstavljati proizvode i njihovu funkciju, kao i prikazivati nove proizvode koje možete potražiti kod nas.

Prema tome pravac Boss Auto 021 website, i ne razmisljajte previše, nadjite sta Vam je potrebno, kupite, i dočekajte na kućnoj adresi. Kao sto smo već spomenuli, kada kažemo da imamo sve za Vas automobil, to i mislimo.

Boss Auto ne bih postojao bez Vas i predstavljaće nam zadovoljstvo da čujemo i Vase mišljenje. Možete da podelite sa nama ostavljajući komentar u delu ispod teksta, ili činjenjem istog na našoj objavi na Facebook strani ili Instagram profilu. Vidimo se sledeće nedelje, na istom mestu, Vas Boss Auto Blog Team.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *